ÇekGirişi
Previous Topic  Next Topic 

 

Öncelikle, kendinize ait çek kullanıyorsanız bu çekin Banka Kartı'nda tanımlanmış olması gerekiyor. Müşteri çeki kullanıyorsanız bir tanımlamaya ihtiyacınız olmayacaktır. 

Öncelikle Çek girişi yapacağınız Cari Kodunu girin yada  butonu ile Cari Listesinden çağırın. Bordro no adlı alana bir bordro numarası belirtin. Daha sonra çeke ait bilgileri girmeye başalyabilirsiniz. Bu ekranı kullanarak bir cariye istediğiniz kadar çek girişi yapabilirsiniz. Yani bir çek girişi yapmak için tek yapmanız gereken klavyenin alt ok(yön) tuşuna basarak bir alt satıra geçmektir. Şayet sonradan aynı cariye yeni bir çek kaydı girecekseniz Çek Listesi'nden o cariye daha önce kestiğiniz çek bordrosunu bularak açın. Klavyenin ok(yön) tuşuna basarak yeni bir satır ekleyin ve yeni çek bilgilerini girerek kaydedin.

Hareket Tipi : Borç yada alacak durumuna göre hareket tipini buradan seçmeniz gerekiyor. Hareket tipini Cari'den çek almışsanız Alacak, siz o Cari'ye çek vemişseniz Borç olarak belirlemelisiniz.

Evrağın Geldiği Banka : Müşteriye ait bir çek kaydı yapacaksanız hangi bankanın çeki olduğunu bu alana belirtmelisiniz.

Evrağın Ait Olduğu Banka : Kendinize ait bir çek kesiyorsaız çekin ait olduğu banka ismini buradan seçerek kaydedin. Burada Banka Kartında tanımladığınız bankaların listesini bulacaksınız.

Kendi Çekim : Çekin size ait olup olmadığını bu kutuyu işaretleyerk belirleyebilirsiniz.

Evrak No : Kendi çekinizi kaydediyorsanız ve Banka Kartı'nda bu çek için otomatik evrak numarası belirlemişseniz. Bu alan otomatik olarak numaralandırılacaktır. Tanımlı evrak numarası yoksa bu alana evrak numarası giriniz.

Keşide Yeri : Bu alan çekin kesildiği yeri belirtir. Çekin hangi şehirde kesilmiş olduğunu bu alana yazınız.

Tutar : Çek tutarını yazacağınız alandır.

İşlem Tarihi : Çekin kesildiği tarihtir.

Vade Tarihi : Çekin vade tarihini belirtir.

Vade Günü : Vade tarihini yazdıktan sonra işlem tarihi ile vade tarihi arasındaki fark bu alanda otomatik olarak belirecektir.

Evrak Durumu : Evrağın ait olduğu banka belirtmişse, bu alanda otomatik olarak 'Banakada' seçili olacaktır. Şayet çek bankada değilde elinizde ise bu alanı Portföyde olarak seçimelisiniz.

Evrak Sahibi : Çek üzerinde yazan cari adıdır. Evrağın sahibi kim ise bu alan yazılmalıdır.

Döviz : Çek Döviz cinsinden kaydetmek için bu alandan hangi döviz birimini kullancağınızı belirtmeni gerekiyor.

Döviz Tutarı : Döviz birimini seçtikten sonra, bu alana döviz cinsinden tutar girilmelidir.

Vade Oranı : Çek için kullanılan vade oranı varsa bu alana vade oranı girilmelidir.

Vade Tutarı : Vade oranı belirtildikten sonra belirtilen vade oranına göre hesaplanmış vade tutarı otomatik olarak belirecektir.

Vadeli Toplam : Normal tutar ile vade tutarının toplamı bu alanda otomatik olarask belirecektir.

Teminat mı? : Kaydı girilen çek teminat olarak verilmişse bu alan işaretlenmelidir.

Açıklama : Kaydedilen çeke ait bir açılamanız varsa bu alana yazınız.

Portföyde olan çeklerinizi bankaya aktarmak için ek işlemler menüsündeki  butonunu kullanarak bankaya aktarabilirsiniz.

Ödeme günü gelmiş çeklerinizi tahsil etmek için; Vadesi gelen satırı fare ile çift tıklatın. Ek işlemler menüsündeki  butonunu ile ödemenin aktarılacağı kasayı ve tarihi seçerek tahsilatı gerçekleştirebilirsiniz.

Vadesi gelmiş çekleri ödemek için; tahsilat işleminde yapıldığı gibi, ilgili satırı fare ile çift tıklatarak  butonu ile ödenecek kasa ve tarihi seçerek ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Satır silme işlemi için; silinecek satırı seçerek  butonuna basarak silme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.