Rapor Dizaynı
Previous Topic  Next Topic 

 

        Kağıda dökümünü yaptığınız, yazdır veya raporu düzenle butonunu gördüğünüz her ekrandan rapor tasarım penceresine ulaşabilirsiniz. 

        Dizaynını yapacağınız ekranda iken tasarla butonunu kullanarak rapor dizaynını açın. Dizyan yapacağınız evrağın resmi bilgisayarınızda kayıtlı ise Resim butonu ile o resmin ekrana gelmesini sağlayabilirsiniz. Gerekli düzenlemeleri bu resim üzerinde daha kolay yapabilirsiniz. 

        Etiket butonunu kullanarak yeni etiket ekleyebilirsiniz. Etiket butonuna bastıktan sonra etiketi ekkleyeceğiniz alana fare ile tıklatarak boş etiketi istediğiniz yere koyun. Etiketi ekledikten sonra eğer etiketi başlık bilgisi eklemek için koymuşsanız Metin adlı alana Başlığı yaınız. Daha sonra ise Rapor Pozisyonu, Veri Tipi, Veri Kaynağı ve Veri Alanı adlı alanları doldurmanız gerekmektedir. 

Rapor Pozisyonu : Mavi çizginin üst tarafında kalan alan Başlık Bandı, mavi çizgi ile kırmızı çizgi arasındaki alan Detay Bandı, kırmızı çizgi altındaki alan ise Not Bandı olarak adlandırılmaktadır. Eklediğiniz etiket hangi alanda yer alıyorsa, rapor pozisyonunu ona göre belirtmeniz gerekmektedir. Başlık bandında başlıklar, Detay bandında detaylı veriler, not bandında toplam gibi bilgiler girilmelidir.

Veri Tipi : Etikette bulunması gereken veri tipinin belirtildiği alandır.

Başlık Bilgi, başlık ve Metin bölümüne klavyeden girilmiş isimlerin tipidir.

Veri-Data, veri tabanında kayıtlı olan verilerin tipidir.  Başlık ve Parasal alanlar haricindeki tüm etiketlerin veri tipi Veri-Data olarak ayarlanmalıdır.

Parasal Alan, adından da belli olduğu gibi para ifade eden alanların veri tipidir.

Alt Toplam, görmek istediğiniz veri tipi alt toplam ise bu tipi seçmeniz gerekmektedir. Alt toplam parasal alt toplam değildir.

Veri Kaynağı : Bu alanda verinin alındığı veritabanı kaynağı bulunmaktadır. Bu alanın işaretlenmesi ne gerek yoktur. Her hangi bir veri ekranından dizaynı açmışsanız veri kaynağı otomatik olarak bu alanın verileri olarak ayarlanacaktır. Bu alanı boş bırakabilirsiniz.

Veri Alanı : Bu alana etiketin hangi veriyi göstermesi gerektiğini belirtmeniz gerekmektedir.

 

Kağıt Boyutu : A4 kullanıyorsanız boyu: 297, eni: 212 mm olarak ayarlayınız.Farklı bir kağıt kullanıyorsanız kağıt boyutunu ilgili alanlara belitiniz.

Bant Boyu : Ekrandaki mavi çizgi Başlık bandı, kırmızı çizgi ise Detay bnadı olarak adlandırılmaktadır. Milimetrik ayarlama yapmak istiyorsanız bu alanlara boyutları girmeniz gerekmektedir. İlgili bantları fare ile tutup sürükleyerek de ayarlayabilirsiniz.

Bantları çizgi ile ayırmak istiyorsanız Bantlar arası çizgi alanını var olarak seçmeniz gerkmektedir.

 

        Rapor tasarımını tamamladıktan sonra Kaydet butonu ile tasarımınızı kaydedin. Ekranı kapatıp tasarımını yaptığınız veri ekranındaki yazdır butonu ile Önizleme ekranından verilerinizi kontrol edin. Herhangi bir düzeltme yapmak için tekrar tasarla butonuna basarak bu ekranda gerekli değişiklikleri yapabilirsiniz.